Kosthold

Utviklingen i Norsk kosthold 

Kosthold: Et av mange sunne OG gode alternativer

Kosthold: Se lenger ned på siden for et av mange sunne OG gode alternativer

I den siste rapporten fra helsedirektoratet, “Utviklingen i norsk kosthold 2012″ som kom i januar 2013, settes det fingeren på en rekke ugunstige utviklingstrekk i det norske kostholdet. Inntaket av fisk og dermed også D-vitamin er fallende, det totale inntaket av fett og mettede fettsyrer er økende og vi spiser mer sukker og salt. Vi får i oss mindre fiber enn det som er anbefalt, utviklingen av overvekt og fedme er skremmende og Norge ligger på verdenstoppen i bruddskader.

 

Hva kan jeg tilby?

Selv om avsnittet ovenfor tegner et ganske dystert bilde er det nødvendigvis ikke enorme omveltninger som må til. Uavhengig av om det er vektreduksjon, vektøkning, bedret beinhelse eller optimalisering av kosthold i forhold til helse som er målet. Det er ofte små gradvise tilpasninger som er nøkkelen til en varig positiv endring.

Jeg har få snarveier og quickfix, men med utgangspunkt i ditt nåværende kosthold finner vi smarte løsninger som fungerer for deg. Jeg har bidratt til en rekke vellykkede livsstilsendringer (se referansesiden), innkludert min egen, og er overbevist om at jeg har verktøyene som du trenger for å nå dine mål.

 

Praktisk eksempel

En av de store monstrene under sengen som kan true et langvarig sunt kosthold er den berømte søthungeren. Å lage seg en sunn kornblanding eller smøre en grov brødskive frister lite og forslaget om å ta deg en gulrot blir med et oppgitt fnys avvist.

La oss begynne med de to beste nyhetene først: 1. Oppskriften nedenfor må kunne kalles sunn og 2. Den smaker slik dessert, godteri og søtsaker skal smake. Du trenger:

1/2 boks Mager Vaniljekesam

2 stk Digestive Kjeks

1/2 Banan

1/2 Appelsin

1/2 Kiwi

1 Håndfull Blåbær

Kutt opp frukt i ønsket størrelse, knus kjeksen mellom fingrene og bland alle ingrediensene  i en bolle. Voilà så har du en rett som er over 5 ganger så kalorifattig som potetgull og sjokolade, 5 ganger mindre fett enn i iskrem og nesten 4 ganger mindre sukker enn i wienerbrød. Om ikke det er nok får du en rett som er full av fiber og antioksidanter. Om du ønsker vektreduksjon kan du redusere/kutte ut kjeksen og dermed redusere innholdet av fett, karbohydrater og total mengde kalorier. Ønsker du derimot  øke i vekt og bygge muskler kan du øke mengden vaniljekesam for mer protein og flere kalorier.

Nedenfor følger næringsinnholdet pr 100g:

Energi                        95,6 kcal

Protein                      4,8 gram

Karbohydrater         16,7 gram

Tilsatt sukker           4,7 gram

Fett                            2 gram

Mettet fett                0,5 gram

Fiber                          1,5 gram

 

 

 

Comments are closed.